Interview met chefkok Patric Bogaers

We hebben hem natuurlijk al eerder aan jullie voorgesteld, maar een beetje background information over onze nieuwe keukenprins Patric kan natuurlijk nooit kwaad! Deze man is geen vreemde in de strandkeuken, zo heeft hij in veel verschillende landen gewerkt en al menig strandtent naar een hoger level gebracht. Je zou zomaar kunnen zeggen dat hij geboren is met het zand tussen de tenen en het zout in het haar!

Al van jongs af aan liep Patric met een koksmuts op en wilde hij kok worden. In de familie was iedereen altijd al met eten bezig, het gezellig samen zijn en vooral het delen ervan waren twee belangrijke kernbegrippen.

Na omzwervingen langs Egmond aan Zee, IJmuiden, Curaçao en club Trouw is hij nu aangespoeld bij Woodstock. Patric werkt graag met natuurlijke producten en eerlijke smaken en combineert invloeden van over de hele wereld. Vooral  het net een tikje anders en spannender maken van gerechten vindt hij belangrijk. Patric heeft dan ook een te gekke kaart samengesteld met een cross-over van smaken van over de hele wereld.

Patric is gecharmeerd van Noord Afrikaanse smaken zoals gember en rode pepers, het scherpe het zoute en het zure. Vooral groentes en met name biologisch producten vindt hij mooi. Zo kun je met groente bijvoorbeeld veel meer doen dan de meeste mensen denken.

Hij vindt het koken met de black box erg leuk. Zo vertelde hij dat hij een keer met zijn familie had afgesproken dat iedereen een product mee zou nemen en dat hij daar dan een gerecht van zou maken. Ook de kinderen deden mee en er kwamen dus ook  producten zoals dropjes en zure matten mee. Het resultaat? Marshmallows van zure matten en een mousse van  drop. Niets is te gek voor onze keukenprins!

Het aller-leukste vindt hij dan ook om een gerecht zo goed mogelijk te perfectioneren en als het dan af is weer te beginnen aan een nieuw project. Het is net als een schilderij zegt hij, “ieder schilderij is weer een nieuw project”. Steeds een nieuwe uitdaging aangaan en dan door naar weer iets geheel nieuws. De menu kaart is dan ook geheel door Patric zelf bedacht en samengesteld.

Een van de gekste opmerkingen die Patric in al die jaren in dit vak heeft gekregen was de opmerking van een vrouw bij Beachclub Mambo. Patric was aan het werk achter een grote visbak en de opmerking die hij toen kreeg luidde als volgt: “Ik houd niet zo van vis, doe mij maar een stuk zalm”. Dit was natuurlijk een bijzonder grappige situatie en de keukenploeg heeft hier nog lang dubbel om gelegen.

11148724_848973688507045_5688971118046705567_nIk vroeg hem waar hij het meest trots op is. ” op mijn familie, hoe zij met elkaar om gaan”. Zij inspireren hem. Ook het sociale aspect van Jamie Oliver vindt hij heel interessant. Mensen met een rugzakje ziet hij als een inspirerende uitdaging. Verder haalt hij zijn inspiratie overal vandaan. Van uit eten gaan, de markt, geuren, buiten lopen maar ook Marokko waar hij samen met een goede vriendin zo nu en dan  kooklessen aan toeristen geeft.

Waar wil je zelf nog een keer graag gaan eten? “Restaurant Pure C in Zeeland met de nog vrije jonge chef Syrco Bakker”. Ze hebben een Michelin ster. Hij kookt vooral veel met vis, hele mooie borden, mooie pure smaken, verrassingen en grapjes die verwerkt zijn in de gerechten.

11149378_848973575173723_8667396785342466591_n

Patric’s grootste droom is om een eigen strandtent te hebben, met een Nederlandse uitstraling zoals hier bij Woodstock, maar dan ergens in het buitenland. Zuid Amerika trekt hem heel erg, maar wel zelf blijven koken! Hij zou dan ook een soortgelijk Jamie Oliver project willen beginnen met Nederlandse stagiaires die gekoppeld worden aan locale medewerkers. “Vooral de interactie tussen twee culturen vind ik erg belangrijk”. Patric is dolgelukkig in de keuken, maar zou rond zijn 65e liever projecten op gaan zetten en heerlijk in een hangmatje willen liggen ergens aan het strand in Brazilië of Argentinië.

FOODSTOCK

Woodstock69